Heliofilia, de Lola Lasurt, és un projecte en el marc de la biennal d'art Manifesta 15 que desplega en diferents línies d'actuació:
Una sèrie de reenactments artístics amb la recreació històrica de tres de les excursions que van realitzar Els amics del Sol en el passat a les tres platges , Gavà, el Prat i la desapareguda Can Tunis. Amb les trobades, el col·lectiu donava molta importància tant a la cultura física com a la dimensió intel·lectual, duent a terme exercicis individuals i de conjunt que anomenaven ‘gimnàstica rítmica’. Amb cada reenactment de Heliofilia, a cada una de les platges es portarà a terme una performance de dansa, dirigida per la coreògrafa Mireia de Querol , perquè proposin una sèrie d'exercicis per agafar consciència del propi cos en relació amb les especificitats del lloc.
PRESENTACIONS:
8 de setembre del 2024: passejada pel Platja del Prat / Casa Gomis
28 de setembre del 2024: passejada per la desembocadura del Llobregat
1 de novembre del 2024: passejada pel barri de Can Tunis (antiga platja de Can Tunis)
Dins de la programació de la bienal d'art Manifesta 15, Barcelona
Biografia
MIREIA DE QUEROL DURAN
Ballarina, creadora independent i professora de dansa contemporània, resident a Barcelona. Graduada en el Grau Superior de Dansa Contemporània (BA Modern Theatre Dans) a la Theatreschool, Amsterdam School of the Arts (AHK), a Holanda, 2003-2007. Paral·lelament també es llicencia en Humanitats a la Universitat Autònoma de Barcelona (2001-2008). Com a coreògrafa en solitari ha creat diverses peces, de les quals el sol I tots els altres (2011), va ser guanyadora del 3r Premi al Baltic Movement Contest de Gsansk, Polònia (juny 2011). Actualment i des del 2012 treballa amb les artistes Anna Rubirola i Cecilia Colacrai, formant el col·lectiu Big Bouncers, amb el qual han creat diverses peces, de les quals Big Bounce ha rebut el premi Sebastià Gasch, Aplaudiment a la creació emergent, FAD 2015; I PLATA (2023), ha rebut el Premi de la Crítica a Millor espectacle de carrer. Forma part del Group la Borsa, el qual col·labora amb Thomas Hauert en la creació de la peça La mesura del desordre (Festival Grec 2015), i la peça Retrats Errants (Mercats de les Flors 2018), amb l'acompanyament de la Cia. Mal Pelo. També ha treballat en col·laboració amb altres creadores independents com Ona Fusté, Montserrat Iranzo, Ariadna Estalella, Anna Mustonen i Mara Smaldone. Recentment ha codirigit les peces El Garfi, una instal·lació inspirada en l'obra de l'artista Lola Lasurt, a la Fundació Brossa, Barcelona; i Bestiari Dixit, juntament amb Urša Sekirnik, en el marc del projecte “Balla'm un llibre” de l’APDC (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya), i Heliofila en col·laboració amb Lola Lasurt en el marc de Manifesta 15. Com a ballarina ha treballat amb coreògrafs com Kenzo Kusuda (Holanda) i amb la Companyia de Dansa Pla B, dirigida per Arantxa Sagardoy (Espanya). Ha treballat en diverses produccions amb el coreògraf i ballarí Albert Quesada (Bèlgica), i amb la Cia.Mudances, dirigida per Àngels Margarit. També ha col·laborat amb diversos coreògrafs com Angela Lamprianidou, Ariadna Estalella i Sebastián García Ferro. Com a professora ha impartit classes de dansa contemporània, composició i improvisació des de 2007 en diversos centres. Des del 2016 fins al 2021 forma part de l'equip docent del Conservatori Superior de Dansa de l'Institut del Teatre. Des del 2014 forma part de l'equip de direcció i gestió de l'espai de creació La Visiva. Des del 2012 fins al 2017 co-dirigeix la mostra de dansa contemporània Mostra IN SITU, amb seu a l'Arts Santa Mònica. Codirigeix la Jornada Motors de creació 2020, 2021 i 2022, projecte del APDC en col·laboració amb el CCCB i el Graner, Barcelona.
LOLA LASURT
Lola Lasurt (Barcelona, 1983), és artista visual. Amb els seus projectes analitza paradigmes de canvi en relació a lo social, lo polític, així com dintre del mateix món del art. Treballa aspectes del des-temps esquivant la doctrina històrica com una empresa oberta i auto-crítica. Formalitza les seves investigacions artístiques a través de la instal•lació pictòrica, el vídeo, i mitjançant processos col·laboratius. Tot plegat contribueix a una reorganització de la historiografia a través d’una arqueologia dels medis -amb la pintura com a punt de partida- desde una perspectiva micro-política i performativa que porta a plantejar tot el seu treball com a un exercici de reenactment.
Nominada al Young Belgian Art Prize’15, organitzat per la Jeune Peinture Belge i BOZAR, Brusseles. El 2015 també va rebre el Premi Miquel Casablancas en la modalitat de projecte (Sant Andreu Contemporani, Barcelona). El 2017, va rebre el Premi Guasch Coranty de la Fundació Ciutat de Valls pel projecte ‘A Visit to the CP Nel Museum with Mo’ i la Beca per a la formació y el perfeccionamient dins l’àmbit de les arts visuals a l’estranger del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el que li va permetre matricular-se al Royal College of Art de Londres. El 2018, va formar part de Generación’18 (Fundació Montemadrid/ La Casa Encendida) i va obtindre el tercer premi de la 15a Mostra de Arte Naturgy (MAC, A Coruña) pel seu projecte ‘El Partido’. L’any 2019, va rebre la Beca Leonardo per a Investigadors y creadors culturals de la Fundació BBVA, i actualment prepara un nou projecte per Manifesta’24.
Llicenciada en Belles Arts per la UB amb el Màster en Producció Artística i Recerca de la mateixa universitat. Ha sigut artista resident a HISK, Gent (BE); La Ene, Buenos Aires (AR); Kunsthuis SYB, Friesland (NL), als Greatmore Art Studios, Cape Town (SA), i a Hangar, Barcelona. Actualment finalitza un Màster en Recerca Artística del Departament d’Arts i Humanitats del Royal College of Art de Londres.