Menu

El projecte que proposo intenta obrir un diàleg sensible entre la materialitat i la immaterialitat de la dansa. En síntesi: entre els materials i les seves restes documentals: objectes, dibuixos, esbossos inacabats de frases o coreografies incompletes, arxius menors, enregistraments precaris; i el seu univers intangible: “partitures”, coreografies, moviments, pràctiques artístiques, trobades, poètiques, relacions, intercanvis, narratives orals, experiències i vivències al voltant del cos en la dansa.

La idea d'aquest projecte coreogràfic és expandir espais del cos, i activar zones de comunicació entre pràctiques materials i immaterials en la dansa, com un dispositiu per a trobar estètiques, dinàmiques polítiques, cosmogonies, multiversos en la dansa, formes de censura o rebel·lia, entre altres influències i repercussions que travessen el cos, no sols del ballarí, potser de molts altres cossos que no habiten l'escenari; trobar pistes o claus que puguin ser testimonis de fenòmens de la comunicació que travessen a les persones: és a dir, que apareixen en la dansa però que tenen el seu correlat fora de l'espai escènic.

Biografia

    Vanessa Vargas

    Veneçolana, ballarina, intèrpret, coreògrafa, periodista, educadora en dansa i investigadora amb seu entre Nova York i Barcelona. El seu treball se centra en la dansa i la performance des de la recerca basada en la pràctica artística, el periodisme, la comunicació, els estudis culturals i la teoria social; creant coreografies, facilitant classes i tallers en universitats i espais culturals, per a generar espais creatius de comunicació, col·laboració i intercanvi col·lectiu, en el camp de les arts vives, que aportin en l'àmbit entre disciplines.

    Els seus projectes coreogràfics s'han presentat internacionalment en el Festival de Joves Coreògrafs Dixon Plau, Triskelion Arts Center, Pioneer Works, Pontifícia Universitat Catòlica del Perú, Trobada Arxipèlag de Moviment, Movement Research at Judson Church, Performance Mix Festival 33, Center For Performance Research, i al Festival de Dansa contemporània de Boston; entre altres.Al 2018, va rebre una beca i una residència de La Caldera (Barcelona), com a part de la trobada Barcelona International Dance Exchange.

    La Vanessa té una extensa història com a ballarina i performer a Veneçuela. Al 2002, es va convertir en part de l'equip permanent del Taller de Dansa de Caracas. Al 2007, es va unir a la Companyia Nacional de Dansa del seu país, i va col·laborar amb altres coreògrafs i ballarins en diferents projectes independents a la seva ciutat natal, Caracas.

    Té la seva seu entre Barcelona i Nova York des del 2014, on continua col·laborant amb artistes escènics i coreògrafs per a companyies. Des del 2014 és ballarina i performer independent per al Museu d'Art Modern de Nova York, i ha participat en diferents exposicions de dansa i performance que inclouen a Lygia Clark, James Lee Byars, David Lamelas, Yoko Ono i "Dance Constructions" de Simone Forti com a part de l'exposició "Judson Danse Theatre: The Work Is Never Done”, entre altres.

    La Vanessa té estudis professionals de dansa de l'Escola Taller de Dansa de Caracas, una llicenciatura en mitjans de comunicació i periodisme de la Universitat Central de Veneçuela, un mestratge en mitjans de comunicació i recerca social de la Universitat Catòlica Andrés Bello, i un mestratge en estudis de Performance de la Universitat de Nova York. Recentment la Vanessa va començar els seus estudis de Doctorat en Història de l'Art, en l’especialitat Arts de l'espectacle,a la Universitat de Barcelona.